Tudomány

Több száz tudós írta alá a figyelmeztetést, ami az egész világnak szól – az utolsó utáni órákban vagyunk

Vészjósló felhívással megkongatták a vészharangot: a legnevesebb kutatók, tudósok figyelmeztetnek a széthulló bolygóra.

A világ tudósai nemrégiben olyan riasztó figyelmeztetést tettek közé, ami nem maradhatott szó nélkül, és az egész bolygót megijesztette.

A tudósoknak részben ez is volt a céljuk saját elmondásuk szerint, mivel a helyzetünk katasztrofális, és így a bolygó helyzete is az.

Hirdetés

Egyre több folyamat észlelhető a glóbuszunkon, melyek egyértelmű jelei annak, hogy haldoklik a minket körülvevő világ.

Az Oregon Állami Egyetem weboldalán kezdték el aláírnia tudósok ezt a nyílt levelet az emberiség számára. 15000 tudós jegyezte a nevét hozzá, 184 országból.

Ez remekül szemlélteti azt, hogy mennyire is kell komolyan gondolni a dolgot.

publikáció elkészítéséhez a szakértők kormányhivatalok, nonprofit szervezetek és önálló kutatók által összegyűjtött információkat használtak.

A cikkben a szerzők felhívják a figyelmet, hogy bolygónk rossz irányba halad. A tudósok emellett javaslatokat is tesznek arra, hogy miket tegyünk a problémák leküzdéséért.

Az egyik legfontosabb a közvélemény aktivizálása, megfelelő nyomás nélkül ugyanis a politikusok nem fogják megtenni a szükséges lépéseket.

Konkrét bizonyítékok tömegét sorolja fel az értekezés, mely a világhoz szól, mint egy utolsó végső segélykiáltás.

Nagyon nagy veszélyben vagyunk, mivel a hatodik tömeges kihalási hullám is elindult, és ehhez nagyon nagy részben az emberi tevékenység is hozzájárult.

A Földünk pusztulóban van, és vészesen fogy az az idő, amíg még tehetünk valamit bizonyos folyamatok visszafordítása érdekében.

1992-ben 1 700 tudós írta alá A világ tudósainak figyelmeztetése az emberiségnek című cikket.

Hirdetés

Az elmúlt 25 év során azonban több szempontból is romlott a helyzet, így a William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem professzora által vezetett csapat úgy döntött, érdemes újabb írással felhívni a közvélemény figyelmét.

A klímaváltozás, az erdőirtás, az édesvízkészlet csökkenése, a fajok eltűnése és az emberi populáció rohamos növekedése mind azt mutatják, hogy valami nincs rendben a Földdel.

Az egy főre jutó édesvízkészlet 26 százalékkal zuhant, az óceáni holt zónák száma viszont 75 százalékkal emelkedett. 25 év alatt nagyjából 300 millió hektárnyi erdő veszett el, míg a globális átlaghőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás látványosan nőtt.

Az állatvilág egyedszáma fokozatosan csökkent, az emberi populáció viszont 35 százalékkal emelkedett.

A cél nem kevesebb, mint megállítani ezeket a folyamatokat, de legalább első körben lelassítani azokat.

Különben majd nem marad többé fa, amit kivághatnánk, víz, amit elkortyolhatnánk, vagy étel, amit megehetnénk.

És az lesz az igazán cudar világ!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!