CímlapsztorikÉrdekes világ

Útban visszafelé tényleg telibe találhatja a Földet: aszteroida veszély, meg vannak számlálva a napjaink?

Ha igaz amit a számítások alapján előre látnak, akkor mindössze néhány évtized, és vége…?!

Az emebriséget már többször is megkísértette a világvége szele.

Igazából évente több alkalommal állnak elő olyan ijesztő jóslatokkal, melyekben azt állítják, hogy “most már aztán tényleg” vége a világnak.

Hirdetés

Eddig szerencsére nem jöttek be a számításaik.

Eddig…

És ez esetben is reméljük, hogy valamit túlszámítottak vagy tévednek a csillagászok, ugyanis egy kozmikus veszély lehetősége hívták fel a figyelmet.

Egy aszteroida mellettünk elhaladása ugyan most nem jelent veszélyt, ám “a vissza úton” eltalálhat minket, erre pedig csillagászati rételemben “elég nagy”, azaz mérhető esély van.

Ha az ESA-nak igaza van, akkor évtiezdeink sinscneek már hátra.

A közel 70 méter átmérőjű 2020 MO1 egyelőre biztonságos távolságra, körülbelül 9,5 millió mérföld távolságban halad el a Föld mellett. Néhány évtized múlva, 2059-ben, amikor pályája visszafordul, azonban eltalálhatja bolygónkat

– írja a Daily Star az ESA beszámolója alapján.

Az ESA szakértői szerint ugyanis az aszteroida egy elnyújtott, orbitális pályán halad a Nap körül, amelyen meghaladja a Marsot, illetve előfordulhat, hogy keresztezi a Föld pályáját is.

A 2020 MO1 egyébként szakértők megállapítása szerint az Apollo-aszteroidák közé tartozik, mivel az objektum rendkívül széles pályán kering, és a bolygónkat is megközelíti.

Hirdetés

Emiatt az aszteroida felkerült az ESA veszélylistájára is.

Az elmúlt években egyébként már több, a Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidát is felfedeztek.

Ezek mind felkerültek a veszélyességi listára, éppen ezért a NASA és az ESA közös projekten dolgozik, melyben a Föld mentőakcióját próbálnák el egy nagy szabású “akció” keretében.

Ez nagyon jól mutatja, hogy mekkora a baj, és mennyire is veszik komolyan.

Sok csillagász úgy vélekedik, hogy eddig is Isten kezében voltunk e tekintetben és csak a csodának köszönhetjük, hogy a Földet egészen eddig elkerülték a civilizációkat kipusztítani képes aszteroidák.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.