Vége a magyar libamájnak: laborban készülttel árasztaná el a piacot a francia gyártó!
Vége lehet egy korszaknak és a magyar libamáj teljesen ellehetetlenül?
Egy francia cég ugyanis laborban “növesztett” libamájakkal akarja elárasztani a piacot, köztük a hazai piacot is.
Ez ugyanis állításuk szerint azért lesz népszerű, mert olcsóbb lehet és “etikailag” tiszta, mivel nem “használnak fel” hozzá élő állatot.
Nicolas Morin-Forest a felelős.
Ő az, aki a termesztett hús úttörője lesz, és mint ilyen, meglátta a piaci rést a humánusabb állattartást követelő közvélemény és a libamáj fennséges íze között: mesterségesen, laborban hozzák létre a gasztrocsemegét.
Ráadásul m indezt úgy éri el, hogy egy megtermékenyített petesejtből vett kacsa őssejt-tenyészetet hoznak létre.
A rozsdamentes acélból készített “bioreaktor” belsejében a sejteket különböző tápanyagokkal etetik és serkentik szaporodásra, , hogy végül gyakorlatilag bármilyen szövetet képezve laborhússá legyenek alakíthatók.
Lehet belőlük zsír- vagy izomszövet, ín – és mint kiderült: egyesülállóan alklamas utángyártott libamáj készítésére is.
Ami az ízt és az állagot illeti: a Gourmey-nek sikerül “becsapnia” az egyik tesztjén a kóstolókat.
A serpenyőben felszaggatott libamáj a lap szerint az íze, az illata, állaga, színe és zamata az eredetitől megkülönböztehetelen – és persze: csodálatos – volt.
A laborhús egyes becslések szerint 2040-re akár a húspiac 35 százalékár is kihasíthatja majd, ami azt tekintve, hogy az ágazat globálisan 1800 milliárd dolláros üzlet, nem is olyan kevés.
Ez nem csak a nemzetközi, de a hazai piacot is le fogja a következő időszakban, években tarolni.
Ez pedig egy újabb szög lehet a magyar libamáj koporsójában…