Érdekes világ

Véget ér az élelmiszer és benzinársapka: a kormány durva bejelentései várhatók 3 lehetőség van

Közeledik a határidő, ameddig még érvényben vannak az ársapkák, a hatósági ár.

Hogy utána mi lesz, és elszabadulhat-e a pokol, azt az elemzők is csak találgatják.

Ki mire számít?

Hirdetés

Tényleg vége a „jó világnak”?

Ami biztos, hogy hamarosan döntés születik, ami sok mindent megváltoztathat a boltokban és a benzinkutakon.

Ha nem a két véglet, vagyis az árstop meghosszabbítása vagy megszüntetése közül választ a kormány, akkor marad a harmadik út: az árkorlátozások fokozatos kivezetése.

A két szélsőséges eset valószínűsége talán kisebb, így leginkább valamilyen köztes megoldás képzelhető el. Például az üzemanyag litere nem 480, hanem 500 vagy 550 forintba kerül majd

– nyilatkozta a VG-nek Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

A szakértő szerint az élelmiszereknél nehezebb meghatározni ilyen köztes módszert, még ha kötelezővé is teszik, hogy legfeljebb néhány százalékos emelés történhet az ársapka előtti árszinthez képest.

A köztes megoldás valószínűségét erősíti, hogy az ársapkáról mindenki mást gondol:

Az egyik szekértábor annak eltörlését követeli, miközben a másik oldal még több termékre, például a kenyérre is kivetné a szabályozást.

Regős Gábor megjegyezte, szerinte a hatósági árak is hozzájárultak ahhoz, hogy a fogyasztás bővülni tudjon, a reálbérek változása pedig pozitív maradjon.

Hirdetés

Ennek tekintetében az ársapka egy fontos eszköz az infláció visszafogásában, illetve a háztartások jobb életszínvonalának biztosításában

– mondta.

Ha a kormány meghosszabbítja az árstopot, az további nehézségeket okozna a termelőknek és a kereskedőknek, de a lakosságnak jó hír lenne.

A kivezetés magasabb inflációt jelentene, és csökkentené a fogyasztás volumenét, de a kereslet-visszafogás a hiányt is enyhítené.

„Viszont ha a kereslet jelentősebben visszaesik a magas árak miatt, az már bizony negatív következmény, nemcsak a kereskedőkre, hanem természetesen a lakosságra nézve is”

– mondta Regős Gábor a Világgazdaságnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.