CímlapsztorikÉrdekes világ

Vera Jourová: Nem akarok vért látni, rendeződjön Magyarország a magyarok érdekében

Az Európai Bizottság alelnöke ultimátumot adott a magyar társadalomnak és az ország vezetésének?

Az Európai Bizottság alelnöke szerint nem igaz, hogy alkut kötöttek Orbánnal. A jogállamisági mechanizmus szerinte nem megoldás a Magyarországon tapasztalható összes problémára. A kormány vállalásai viszont meglepték.

Az Európai Bizottság vasárnap jelentette be, hogy 7,7 milliárd eurót, azaz több mint 3000 milliárd forintot tartana vissza Magyarországtól a jogállamisági problémák miatt.

Hirdetés

A német Die Welt készített intett interjút Vera Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével a vasárnapi bejelentés apropóján. A lap megjegyzi, ez az első alkalom, hogy Brüsszel a jogállamiság hiányosságai miatt ilyen lépést tett, a kritikusok azonban mégsem elégedettek.

A kritikusok azzal vádolják a Bizottságot, hogy alkut kötöttek Orbánnal: a magyar miniszterelnök kezdeményezi a megállapított reformokat, így biztos lehet abban, hogy a tagállamok elismerik a reformtörekvéseket, elutasítják a megszorításokat, ő pedig megtarthatja a pénzt.

„Ezzel vádolnak minket? Ez abszurd. A Bizottság nem tárgyalt semmiről Magyarországgal. Mi csak nagyon óvatosan alkalmazzuk a jogállamiság szabályait.

Fel kell mérnünk, hogy az uniós pénzeszközök kellően védettek-e a tagállamokban a visszaélésekkel szemben” – válaszolta Jourová, aki szerint utóbbi kérdésre a válasz Magyarország esetében egyértelműen nem. Mint mondta: a magyar kormánnyal a döntés előtt tárgyaltak erről, és sok ígéretet kaptak.

„Meglepett, hogy milyen messzemenőek ezek az engedmények. Most Magyarországnak kell teljesítenie. A kormánynak most legfeljebb három hónapja van arra, hogy az intézkedéseket életbe léptesse, és meggyőzze a többi tagállamot arról, hogy az európai adófizetők pénzét Magyarországon megvédik” – magyarázta.

Lengyelország esetében a Bizottság visszatartotta az EU Helyreállítási Alapjának forrásait az igazságügyi átalakítás miatt. Az ukrajnai háború kitörése után Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke feltételekkel felszabadította a forrásokat, akkor ezt öt biztos bírálta, köztük Jourová. A Magyarország esetében tett ajánlásokkal azonban szavai szerint egyetértett.

Nem akarok vért látni. Azt akarom, hogy a magyarországi állapotok rendeződjenek, a magyar emberek érdekében.

Ami a lengyel újjáépítési tervet illeti, annak jóváhagyása mellett szavaztam.

Ugyanakkor azt is kértem, hogy követeljük és nagyon tartósan kövessük nyomon, hogy Lengyelország a tervben elfogadott jogállamisági reformok végrehajtását.

Hirdetés

A kettő együtt jár.

-jelentette ki

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.