CímlapsztorikÉrdekes világ

Vereségre készülve: Fukuyama Orbánt is említi, és 12 pontban értékelte az orosz-ukrán háborút

A filozófus kitér arra, Vlagyimir Putyin vajon túléli-e a nyilvánvalóan rá váró vereséget (nem), hogy milyen hatással volt az invázió a populistákra, köztük Orbán Viktorra (kedvezőtlen), illetve hogy mit tanulhat az esetből Kína (nem kergethet hamis ábrándokat hadserege teljesítőképésségéről).

Francis Fukuyama világhírű politikai filozófus éppen az észak-macedón fővárosban, Skopjéban tart előadásokat vezetéselméletből, innen értékelte az immár két és fél hete zajló orosz-ukrán háborút. Rövid elemzésében, amelyet az American Purpose magazinban közölt még csütörtökön, 12 pontos prognózist ad:

1 Oroszország a vereség felé tart, aminek oka az inkompetens tervezés – az a hibás feltételezés, hogy az ukránok támogatni fogják a megszállókat, és az ukrán hadsereg gyorsan összeomlik. Fukuyama szerint Putyinnak nincs számottevő tartaléka, hadereje zömét már bevetette, és az egységek megakadtak a különböző ukrán városok határában, ellátásuk problémás, és folyamatos ukrán támadások érik őket.

Hirdetés

2 Az összeomlás hirtelen jön és gyorsan bekövetkezik – vélte a filozófus, aki szerint eljön az a pillanat, amikor sem visszavonni, sem ellátni nem tudják majd az orosz csapatokat, mire elillan a harci morál.

3 Az összeomlásig már nem lesz diplomáciai megoldás, hiszen az eddigi veszteségeik alapján egyik fél számára sincs elfogadható kompromisszum.

4 Az ENSZ BT-ről megint bebizonyosodott, hogy haszontalan – írta Fukuyama, aki szerint csak az ENSZ-közgyűlés határozatának volt értelme, amelyben legalább megmutatkozott, ki áll a rossz oldalon vagy tanúsít elkerülő magatartást.

5 A Biden-kormányzat jól döntött, hogy nem vezetett be repüléstilalmi zónát és nem fogadta el a lengyel felajánlást a MIG-29-esek átadásáról, észnél voltak egy nagyon érzelmes időszakban.

Szerinte ugyanakkor fontos lenne fenntartani Ukrajna ellátását páncéltörő és légvédelmi eszközökkel, harci drónokkal (Javelin, Stinger, TB2), egészségügyi felszereléssel, kommunikációs eszközökkel, hírszerzési információk megosztásával. “Feltételezem, hogy az ukrán erőket már most a NATO-hírszerzés adatai alapján vezetik célra.”

6 Ukrajna hatalmas árat fizet, de semmiféle MIG-ek vagy repüléstilalmi zóna nem lenne képest ezt megakadályozni.

Az egyetlen dolog, ami véget vethet a mészárlásnak, az az orosz hadseregre a csatamezőn mért vereség.

7 Putyin nem fogja túlélni ezt a vereséget, mert oda lesz az “erős ember” imidzse.

8 Az invázió már most jelentős károkat okozott a populistáknak világszerte, akik korábban egyhangúlag kifejezték Putyin iránti szimpátiájukat –

Hirdetés

a filozófus itt megemlíti a francia szélsőjobbos pártvezéreket (Éric Zemmour, Marine Le Pen), az olasz Matteo Salvinit, a brazil Jair Bolsonarót, Donald Trump volt amerikai elnököt és Orbán Viktort is, szerinte

a háborús politika leleplezte nyíltan autoriter hajlamaikat.

9 A háború jó lecke Kína számára is Fukuyama szerint, aki úgy véli, hogy az elmúlt években magas technológiával felszerelt

kínai haderő feltehetően ugyanolyan siralmas teljesítményt nyújtana valós harci szituációban, mint az oroszok,

mert nincs tapasztalatuk összetett légi hadműveletet lemenedzselni. “Remélhetjük, hogy a kínai vezetés egy esetleges Taiwan elleni lépést fontolgatva nem fogja magát olyan hiú ábrándokba ringatni, mint az oroszok.”

10 “Remélhetőleg Taiwan is ráébred, hogy harcra kell készülnie, ahogy az ukránok is tették.”

11 “A török drónok bestsellerek lesznek.”

12 Az orosz vereség nyomán “újjászületik a szabadság”, és “végre lerázhatjuk magunkról a demokrácia hanyatlásán siránkozó hangulatot”,

1989 szelleme tovább él, hála egy csapat bátor ukránnak.

– zárta rövid elemzését a világhírű filozófus.

Forrás: hvg.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.