Tudomány

Veszélyben a Föld: a világunk 9 tartópilléréből 4 már ledőlt, pedig 1 is katasztrófát okoz

9-ből már egyetlen határ áthágása is azzal a kockázattal jár, hogy destabilizálja a Föld létfenntartó rendszereit és káoszt okoz bolygónkon. Ezekből négyet már túlléptünk…

A Földi élet 9 alappillére

Vajon milyen mértékben van jelenleg veszélyben a bolygónk? A legmegdöbbentőbb az, hogy egyes kutatók szerint már rég elértük azt a katasztrofális pontot, mely visszafordíthatatlan károsodást fog hozni a teljes ökoszisztémában.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint a Johan Rockström svéd kutató által létrehozott “mérő skála”, mely a Földi élet és ökoszisztéma 9 alappillérét határozza meg.

Hirdetés

9 nagy területről van szó, melyből egyetlen egynek is az áthágása már katasztrofális hatásokkal járna.

Ezekből már nem is egyet, hanem mindjárt NÉGYET áthágott az emberiség. Ezek az emberi földi lét határai, melyek mutatják, hogy mennyi ideje lehet még bolygónknak hátra.

Elindult és zajlik a tömeges kihalás

Rockström a New Scientistnek adott interjúban emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 ezer évben bolygónk állapota egyedülállóan stabil volt, a Holocénnek nevezett klíma- és ökoszisztéma nagyrészt változatlan maradt.

Közben azonban az emberiség eljutott a gyűjtögető-vadászó életmódtól a digitális technológiáig, jelenleg pedig olyan változásoknak a motorja, mint a globális felmelegedés és számos élőlényfaj kihalása.

Ezek a változások hirtelen jöhetnek és megváltoztathatatlanok lehetnek, és nem tudjuk, hogy hová vezetnek” – nyilatkozta Rockström.

A kilenc fenntarthatósági határ közül három bolygószinten működik: ezek az óceánok, a légköri klímarendszer és a stratoszféra ózonrétege.

A következő négyet a tudósok bioszféra-határoknak nevezik, amelyek segítenek szabályozni a planetáris rendszereket.

Ezek: a biológiai sokféleség, a hidrológiai ciklus (az óceánok felszínéről a nap hatására elpárolgó víz, amelyből csapadék lesz), a földtakaró, mint például az erdők, és a létfontosságú tápanyagok, mint a nitrogén és a foszfor nagy mennyisége.

Ezekhez jön két, a természetben nem létező kategória: olyan új anyagok, mint nukleáris hulladékok, és az azok a vegyszerek, aeroszolos légszennyezők, amelyek megváltoztatják a Föld energia-egyensúlyát, és hatással vannak az olyan regionális klímarendszerekre, mint a dél-ázsiai monszun…

Hirdetés

Katasztrofális következményekkel nézünk szembe

Nincs vita a tudósok körében abban, hogy a melegedő óceánokat, a lelassult Golf-áramlatot, az Északi-sarki jégolvadás felgyorsulását az emberiség okozta.

Tény az is, hogy a globális időjárás szintén az emberi hatás, a tevékenységünk miatt borult el.

Ami a jövőt illeti, Johan Rockström nem éppen optimista.

“Kifutunk az időből. A következő néhány évben meg kell találnunk a megoldást…”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!