Egészségünk

Veszélyes baktériumok fejlődnek ki a mosógépekben: erről jobb ha mindenki tud!

A friss kutatások szerint még a gyógyszereknek is ellenállhatnak, bármelyikünk mosógépében ott lehetnek!

Újabb közegészségügyi veszélyt jelentettek be.

A Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás során bukkantak egy igazán riasztó dologra.

Hirdetés

Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között.

A forrás egy szokványos mosógép volt, melyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták. Szerencsére nem történt veszélyes fertőzés.

Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló emberek élnek, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépek révén.

A továbbiakban alaposabban meg kell vizsgálni ezeket a terjedési útvonalakat, közölte az egyetem.

Miért ennyire veszélyes, és mi is ez?

A Klebsiella oxytoca nevű baktérium fokozott elszaporodására egy németországi gyerekkórház újszülött osztályán, egy rutinszerű higiéniai ellenőrzés során derült fény.

A baktérium gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat.

em a szülők, sem az ápolószemélyzet nem terjesztette a baktériumokat, kizárólag az alagsori mosógép, melyben az újszülöttosztályon lévő babák kötött zoknijait és sapkáit mosták.

A baktériumok a ruházaton keresztül terjedtek át a babákra.

Hirdetés

A tanulmány szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok megtelepedhetnek a mosógépekben. “Elsőként mutattuk ki, hogy egy mosógép révén az emberekre is átterjedhetnek a rezisztens baktériumok” – emelték ki a tudósok.

A háztartásokban egyre gyakoribbá váló trend, hogy környezetvédelmi okokból alacsonyabb hőmérsékleten, jóval 60 Celsius-fok alatt végzik a mosást.

Ez kevesebb energiát fogyaszt, ami kiemelt jelentőségű a klímavédelem szempontjából.

Azokban a háztartásokban azonban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek vagy gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő fiatalabb emberek laknak, ott a ruhákat magasabb hőmérsékleten – akár 60 Celsius-fokon – kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!