CímlapsztorikÉrdekes világ

Világbank: katasztrófa jön, az elmúlt 50 év legnagyobb drágulása

Olyan áremelkedési hullám indul meg, amihez foghatót még a mi életünkben nem láttunk

– figyelmeztetnek.

Drágulni fog a búza és a földgáz is, de a jelenségnek súlyos humanitárius következményei is lesznek

Hirdetés

– vélekednek a Világbanknál.

Lehangoló előrejelzést tett közzé a Világbank: úgy vélik, hogy az Oroszország által kirobbantott ukrajnai háború az elmúlt 50 év legsokkolóbb áremelkedéséhez fog vezetni.

A BBC által idézett előrejelzés szerint drágulni fog a búza, a földgáz, de az energiaárak is jócskán feljebb kúsznak, és mindennek még hatalmas humanitárius következményei is lehetnek.

A jelentés társszerzője, Peter Nagle szerint az energiaárak átlagosan 50 százalékkal drágulnak majd, de Európában ennél is súlyosabb helyzetre lehet számítani.

Ezt azzal magyarázzák, hogy a régióban a földgáz 40 százaléka orosz forrásból származik, de a háború miatt egyre nehezebb az import fenntartása, mivel az országok nem akarnak egy olyan partnernek fizetni, amelyik háborút indított egyik szomszédjuk ellen.

Ezzel együtt viszont jelentős keresletnövekedés várható az orosztól független források iránt, ami ennek megfelelően áremelkedést is hoz.

A Világbank szerint az élelmiszerek területén is drágulás várható, mivel a szankciók miatt kevesebb búza áramlik be, a háború pedig eleve lehetetlenné teszi a mezőgazdasági munkát.

Az előrejelzések szerint a búza például 42 százalékkal drágulhat a világpiacon, és hasonló emelkedést jósolnak a csirkehúsnál is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.