CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világTudomány

Világszenzáció: nyálból mutatja ki a rákot a hős magyar tudósok találmánya, otthon is használható

Ez az egész orvostudományt forradalmasíthatja, betegek millióinak életét megmentve. Otthon is használható, a magyar tudósoknak ugyanis sikerült megtalálniuk a rák “ujjlenyomatát” a nyálban.

A rák egy igazán alattomos betegség, mivel sokáig rejtve maradhat, akár évek is kellhetnek mire kialakul és elárasztja a testet olyan mértékben, hogy azt már ne lehessen kezelni.

Tudjuk, hogy a korai felismerés jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét, az ideális az, ha még a tünetek jelentkezése előtt azonosítják az elváltozást.

Hirdetés

A rák azonban gyakorlatilag bármely szervrendszerünkben kialakulhat, a különböző típusok felsorolása is oldalakat töltene meg.

Így aztán, amikor a rákszűrésen való részvétel elhatározásból tetté érik, adódik a gyakorlati probléma: a megnyugtató válaszhoz vagy tucatnyi vizsgálatra lenne szükség.

Ezen segíthet most egy joggal forradalminak kikiáltott megoldás melyet hős magyar tudósok fejlesztettek ki.

A berendezés – amely olyan egyszerűen használható, mint egy vércukormérő – nyálmintából ad választ arra, hogy a fej-nyaki régióban található-e bármilyen daganatos elváltozás.

A módszer olyan fehérjék „darabjait” mutatja ki, amelyek a rák következtében bomlottak fel.

Dr. Márk László, a PTE ÁOK Analitikai Biokémia Tanszék vezetőjének közös szabadalma, félhivatalos nevén a „nyálproteomikai vizsgálat” az egész orvostudományt és a rák elleni korai harcot forradalmasíthatja.

Egy olyan eljárásról, kis gépről van szó, ami nyálmintából képes kimutatni a fej – kivéve az agyat – és a nyak területén létrejött elváltozásokat, összesen vagy tucatnyi daganattípust.

A kutatók már dolgoznak azon, hpgy sok más, test szerte létrejövő daganatot is kimutassanak.

Korábban nem létezett ilyen megoldás

Specializált szűrés eddig nem létezett, a diagnózis az orvosi rutinon múlt egy-egy fogászati vagy fül-orr-gégészeti vizsgálat során

Hirdetés

– mondja a 24.hu-nak Márk László.

Szinte nem létezik olyan, speciális biomarkere, amellyel kimutatható lenne bármilyen testfolyadékból:
összetettsége okán nem lehet rá rutindiagnosztikát kidolgozni.

Márk László kutatásait évekkel ezelőtt az a feltételezés indította el, hogy a nyálban megjelenő fehérjék, molekulák jellemzők lehetnek nemcsak egyes ráktípusokra, de az esetlegesen jelenlévő összes daganatfajtára. Kevéssé tudományosan, ámde érthetően fogalmazva inkább általánosságokra koncentrált, a nyomok szélesebb spektrumára.
Lényegében a rák ujjlenyomatát akarták megtalálni a nyálban és ez sikerült is.

Így pedig mindegy, milyen daganattípus a kiindulási pont, a molekulákat felbontó folyamat a rák következménye, azaz jelenlétük esetén a tumorszűrés eredménye pozitív

– magyarázza a PTE tanszékvezetője.

A teszt ráadásul otthon is használható

A végeredmény pedig egy diagnosztikai szaktudás nélkül, akár otthon, háziorvosi rendelőben is használható, hordozható berendezés.

Mint egy vércukormérő azzal a különbséggel, hogy a nyálminta analizálása után igen vagy nem választ ad arra, található-e a fej-nyaki régiót érintő tumor a szervezetben.

A sikeres szabadalom után a műszer jelenleg továbbfejlesztés alatt áll.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!