CímlapsztorikÉrdekes világ

Věra Jourová: jön a buldózer Magyarországgal szemben, készek vagyunk cselekedni

Nincs kétsége az Európai Bizottságnak afelől, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet teljesen jogszerű és készek rá, hogy a lehető leghamarabb elindítsák a politikai és gazdasági buldózert Magyarországgal szemben.

December 2-án megjelent az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perben, amelyben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát.

Készek vagyunk a lehető leghamarabb cselekedni a jogállamiság ügyében – nyilatkozta Věra Jourová.

Hirdetés

Jourová azt mondja, nemcsak az uniós bírósági, végleges ítéletet, de a magyar kormány válaszait is megvárják a jogállamisági mechanizmus bevetése előtt.

Az azoban szinte biztos, hogy be fogják ezt vetni.

Ha az Európai Unió Bírósága jóváhagyja a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet, hivatalosan is elindul a mechanizmus Magyarországgal szemben.

Nyáron a Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders arról beszélt, hogy az Európai Bizottság addig nem hagyja jóvá az (EU által finanszírozott) magyar helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformokat, és nem nyújt megfelelő garanciákat arra, hogy a magyar hatóságok megfelelően kivizsgálják az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket.

Lényegében tehát arról van szó, hogy lassan, de mostmár véglegesen elindíthatják a politikai és gazdasági buldózert Magyarországgal és az Orbán kormánnyal szemben.

Még a 2022-es választásokra is nagyon nagy figyelemmel lesznek az ígéreteik szerint:

Az EU átfogóan vizsgálja majd a többi között a magyar választások tisztaságát is.

Az EU emellett már nyáron bejelentette, hogy mostantól uniós szinten is lépéseket tesz majd a sajtószabadság védelmében, és többször is élesen bírálta a magyarországi sajtószabadság helyzetét.

Ha megindul ez a bizonyos buldózer Magyarországgal szemben, és biztosak lehetünk benne, hogy be fog, az alapjaiban hozhat egy igen bizonytalan korszakot a nemzetnek.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!