Címlapsztorik

A globális minimumadó semmisítheti meg Magyarországot? Pénzügyi atomot dobnak le ránk

gazdasági atomcsapás jöhet? Joe Biden olyan borsot törhet Orbán orra alá, hogy taknya-nyála egybemegy?!

Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes úgy látja, hogy a G7 országai támogatják a globális társági minimumadót.

Az újonnan bedobott, az amerikai 21 százaléknál jóval alacsonyabb 15 százalékos kulcs főként az olyan adókedvezményekre építő országokat érintheti hátrányosan, mint Magyarország, amelyik elutasítja a javaslatot.

Hirdetés

Ezzel ugyanis egyfajta atomcsapást szabadíthatnak hazánkra.

Vagy legalábbis a magyar kormányra, mert ez főleg inkább nekik fontos.

Magát a magyar népet egyébként, az egyszerű “kisembert” nem érinti hátrányosan.

Ez inkább a nagyvállalatok, multik megadóztatásáról szól.

Magyarországon jelenleg 9 százalék a tao-szint nominális határa.

Ezt kellene megemelni 21 százalékra.

Ma kevesebb, mint 20 országban van a társasági adó mértéke 30 százalék felett, szemben 2000-rel, amikor még 55 kormány hagyta ezt így.

Ha tehát Biden és az amerikai lobbierő elég erős, akkor a minimális társaságiadó-szinttel Magyarország akár pórul is járhat.

Izgalmas kérdés, hogy a Joe Biden amerikai elnök vezette demokrata washingtoni kormánnyal mennyire akar szembe helyezkedni a kormány a 2022-es választások előtt.

Hirdetés

A kormány részéről ugyanis némileg jogos narratíva az, hogy személyesen orbán Viktort és kormányát akarják ezzel ellehetetleníteni.

Az ugyanakkor szintén érthetetlen, hogy a kormány miért nem támogatja az adóemelést, hiszen ezzel töb bevételre tesz szert.

Egyfelől talán azért, mert nem tudnak annyit “lopni”, hiszen így adóparadicsom vagyunk mások számára, másrészt azért, mert ” a kutya se jön” majd Magyarországra a nagyvállalatok közül, és a jelenlegiek egy része is kivonulhat

-állítják egyes szakértők.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.