CímlapsztorikEgészségünk

A kávé, mint az elhízás és a cukorbetegség elleni harc kulcsa?

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet: ez lehet az ellenszere az elhízásnak és a cukorbetegségnek.

Váratlan felfedezés: a kávé lehet a kulcs?

Egy váratlan kutatás látott nemrég napvilágot, ami segíthet minket az elhízás elleni harcban.

Jelenleg a világ társadalmának tömeges elhízása az egész bolygón probléma.

Hirdetés

Nem csak azért, mert szinte minden betegség kialakulásának kockázatát növeli de a rákos megbetegedések is gyakrabban fordulnak elő fizikailag is érthető okokból a túlsúlyos embereknél.

Elemzi érdeke tehát a tudománynak megoldást találni az elhízásra, és úgy tűnik, hogy most meg is találhatták, amit kerestek.

A szóban forgó kutatást a Notthinghami Egyetem kutatói végezték el, és kiderült, hogy egyetlen csésze kávé képes hatni a barna zsírszövet funkcióira.

Az elhízás “ellenszere”

A barnazsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának.

Eddig úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik.

Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát.

Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van.

“A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre.

Ha növeljük aktivitását, javul a vércukor szint és a vérzsír szint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban,

Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – nyilatkozta Michael Symonds professzor, a tanulmány társszerzője.

Hirdetés

Gyógyíthatja a cukorbetegséget is

A cukorbetegségre is kifejezetten jótékony hatással van napi egy csésze kávé, így nem csak az elhízás, hanem a cukorbetegség elleni harc egyik fő zászlóshajója lehet a kávé.

A cukorbetegséget kezelni is lehetne majd vele a jövőben, de megelőzésre már most is alkalmazható, ha rendszeresen kávézunk.

A szakértők a jövőben megpróbálnak egyfajta glükóz szabályozó gyógyszert kifejleszteni belőle, vagy valamilyen kezelést, mely a cukorbetegek életét is megváltoztathatja.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!