A rántott víz az új, bizarr őrület: százezrek próbálják ki
Jól olvastad és nem vicc! Megmutatták, hogy készül!
A furcsa trendek mindig is hódítottak az interneten, nemcsak a divat világában, hanem a gasztronómiában is, de ez a hóbort valószínűleg minden eddigi furcsaságon túltesz – ez pedig nem más, mint a bepanírozott és kirántott víz.
A rántott finomságok tárháza szinte kimeríthetetlen, de az szinte elképzelhetetlen, hogy juthatott bárkinek is eszébe bepanírozni és bő olajban kisütni a vizet.
A Vice szerint a rántott víz zsír- és húsmentes étel (ha a tojást nem számítjuk), és nem meglepő módon íztelen is.
Az egész folyamat tulajdonképpen nagyon egyszerű. Egyszerűen csak fel kell forralni a sima csapvizet, majd hozzáadni egy kalcium-alginát nevű vegyi anyagot, ami a víznek kocsonyaszerű, zselés állagot ad.
Ezután már csak be kell panírozni, és mehet az olajba!
A trend még 2016-ban indult el, eredetileg egy YouTuber séf, Marcus Jonathan ötlete volt.
A rántott víz elkészítéséhez a séf lisztbe, tojásba és panko morzsába forgatta a zselésített vízgolyókat, majd forró olajban kisütötte azokat. Sokan kipróbálták a módszerét, és egyesek a saját ötleteiket is hozzáadták.
„Mindenekelőtt meglepő, hogy a vizet ehető étellé lehet változtatni, és kissé komikus kisütni.”
– mondta James Orgill vegyészmérnök, aki a The Action Labs csatornát vezeti a YouTube-on. „Nevetségesnek, sőt, lehetetlennek hangzik.”
Arról nem is beszélve, hogy a folyamatnak megvan a maga veszélye is, hiszen tudjuk, mi történik, ha a forró olaj vízzel érintkezik. De Orgill vállalta a kockázatot, és elkészítette a saját kirántott vízgolyóbisait.
„Sok főzőcsatorna elkészítette, de úgy tűnt, senki sem beszélt az ehető polimerek mögötti kémiáról, amiknek az elkészítéséhez én nátrium-alginátot használtam.”
– tette hozzá Orgill.
Bár a folyamat maga jól sikerült, a végeredmény nem volt igazán élvezhető.
„Elég undorító íze volt. Tulajdonképpen nem volt semmi íze, csak valami sós, nyálkás dolog volt.”