CímlapsztorikÉrdekes világ

Az EU lesöpörte a magyar vétót, meglépik ami kihasználatlanja Orbán Magyarországát

Közös nyilatkozatot adtak ki, most mindennek vége, nincs tovább.

Közös nyilatkozatot adtak ki Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország pénzügyminiszterei.

Az EU öt legnagyobb tagállama bejelentette azt, ami Orbán Viktort és politikáját, emellett mozgásterét és anyagi forrásait végleg ellehetetlenítheti.

Hirdetés

Az Európai Unió öt legnagyobb gazdaságának kormányai pénteken közölték, hogy jövőre „minden lehetséges jogi eszköz” felhasználása árán akkor is csatlakoznak a társasági adó minimális mértékét globálisan rögzítő kezdeményezéshez, ha Magyarország nem hagy fel a vétófenyegetéssel

– számolt be róla a Reuters.

Magyarország az utolsó pillanatban, júniusban megakadályozta, hogy az Európai Unió elfogadja a társaságokra vonatkozó 15 százalékos minimumadót, és ezzel ellehetetlenítette a globális reformnak az egész blokkban való törvényerőre emelését.

Ennek lett aztán szinte azonnali következménye, hogy a frissítés helyett az USA kerek-perec felmondta a Magyarországgal még a hetvenes években megkötött adóegyezményét.

Most pedig az EU lép egy meglehetősen erőset.

Egyszerűen le fogják söpörni Magyarország vétóját.

vagyis a globális minimumadót így is be fogják vezetni, ennek pedig súlyos következményei lesznek itthon is.

Orbán ugyanis azért akadályozta volna ezt meg, mert így több adót lehetett volna beszedni a nagy tech cégektől és multiktól.

Ezt azonban ő nem akarta, mert így hazánk kedvező adóparadicsom volt ezeknek a rabló kapitalista multiknak, akik a profitjuk jelentős részét így is kivitték, kifolyatták folyamatos az országból.

Hirdetés

Ugyanakkor paradox módon éppen emiatt települt ide rengeteg, több tízezres tömegeknek munkát adó cégbirodalmak, bár az ország tagadhatatlanul egy olcsó, éhbérért “keccsölő” összeszerelő üzemmé vált.

A magyarok pedig az Audi, BWM…stb. gyárakban töredékéért kell hogy dolgozzanak, mint mondjuk német kollégáik…

„Az adóügyi igazságosság az Európai Unió számára prioritás”

– mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter (képünkön), hozzátéve, hogy a reformot jövőre bevezetik „vagy európai, vagy tagállami szinten”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.