Tudomány

Hawking professzornak igaza volt utolsó jóslatában: pokol vár a Földre és az emberiségre!

Egy új tanulmány megerősíti az egykor élt elméleti fizikus egyik legnagyobb félelmét és próféciáját az emberiség jövőjére vonatkozóan.

Az utóbbi évek tendenciáiból nagyon jól kirajzolódik, hogy nem a koronavírus az egyetlen, amitől tartanunk kell, hanem annál sokkal veszedelmesebb, lassan és gyilkosabb folyamat.

Olyan, ami mindent szét fog passzítani a Földön, és amivel kapcsolatban még maga Stephen Hawking is többször megszólalt, figyelmeztetve az emberiséget az előtte álló bajra.

Hirdetés

Ám sem a professzor szavai, sem mások figyelmeztetése nem volt elég: vészesen robogtunk tovább a szakadék felé.

Hamarosan pedig beköszönt ránk az igazi földi pokol – melyre már David Attenborough is figyelmeztetett.

Az ENSZ klímajelentése vészjósló jövőt vázol fel az emberi faj számára.

Több mint 3 Celsius fokos felmelegedéssel kell számolnunk az évszázad végéig. Ez több mint valószínű, hogy így lesz a jelen folyamatokat elnézve.

Ez pedig azt jelenti, hogy Hawking professzornak igaza volt, és az emberi faj aligha éli meg a század végét.

A század végére ugyanis olyan extrém meleg és szélsőséges időjárási viszonyok lesznek, melyek a bolygó nagy részén lehetetlenné teszik az életet.

Az American Geophysical Union folyóiratában a nyáron megjelent tanulmány egymástól független módszerek és bizonyítékok felhasználásával is ugyanerre az eredményre jutott.

Egy másik, az elmúlt 66 millió év éghajlati változásait minden korábbinál részletesebben feltáró tanulmány pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a sarki jégtakaróknak és aktuális méretüknek jelentős szerepe volt bolygónk éghajlatának formálásában.

És mint tudjuk, lassan gyakorlatilag teljesen megszűnnek a Föld jégsapkái, melyeknek alig 10-15 évet jósol a legtöbb tanulmány.

Hirdetés

Bár a legrosszabbat valószínűleg sikerül elkerülni, a köztes, SSP2-4.5-ös forgatókönyv alapján sem lehetünk teljesen nyugodtak.

Ezzel 2100 körül érhetjük el a szén-dioxid-szint megduplázódását, ami az új kutatások alapján 2,3-4,5 fok közti globális felmelegedéshez vezethet.

Ez lesz az igazi földi pokol, mely a jelenleg is tartó tömeges kihalási eseményt méginkább felgyorsítja.

Az életre alkalmatlanná váló területek terjedése miatt tömeges migráció fog indulni, több száz millió ember válik majd klímamenekültté, vízhiány és globális hőhullámok fognak tombolni a bolygó nagy részén, ami konfliktusokhoz és háborúkhoz fog vezetni

– állítják egymástól független jelentések.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.