EgészségünkÉrdekes világ

Soha ne vedd meg a banánt, akármennyire olcsó, ha ezt a címkét látod rajta!

Fgogadjunk, hogy ezt eddig nem tudtad!

Nagyon sok banánon találkozol ezekkel a címkékkel. De nem mindegy azonban, hogy milyenekkel, és hogy egyáltalán tudod-e hogy mit is jelentenek.

Hasznos címke, ami fontos dolgot jelöl

Az emberek nagy átlaga sajnos nincsen vele tisztában, pedig nagyon fontos.

Hirdetés

Olvasd el figyelmesen, meg fogsz lepődni, sőt, talán ki is akadsz, hogy ezt eddig nem tudtad!

Ez az aprócska kis címke ugyanis valóságos információ “bánya” azoknak, akik tudják, hogyan kell olvasni.

A címke ugyanis tartalmazza a származási helyet, az alsó számsor pedig a termesztéssel kapcsolatos.

GMO vagy nem GMO?

Ha a szám 4 jegyű, és 3-al, vagy a 4-el, kezdődik, az azt jelenti, hogy nem génmódosított gyümölcsről van szó, viszont a gazdaságban használtak vegyi anyagokat növényvédő szerként.

Ha a szám a 9-el kezdődik, az azt jelenti, hogy a gyümölcsöt, természetes módon vegyszerek nélkül termesztették, vagyis bio minőségű.

Ha az öt számjegyből álló kód 8-as számmal indul, a termék génmódosításon esett túl, ezért jobban teszed, ha ezt a gyümölcsöt vagy zöldséget a polcon hagyod

írja a femina.hu.

UPDATE/FRISSÍTÉS/HELYREIGAZÍTÁS:

A femina állításával szemben, melyet mi is idéztünk tévesen, az AFP és más független források szerint a teljes és pontos igazság:

Bár az igaz, hogy korábban a számozási rendszert felügyelő nemzetközi szervezetnek volt olyan terve, hogy a címkén található számsorban a 8-assal jelöljék a génmódosított gyümölcsöket, de ezt a rendszert végül nem vezették be.

Hirdetés

A jövőben a 8-as számot az új termékek jelölésére fogják használni, ha a jelenlegi négy számjegy már nem lesz elég.

Az Európai Unió szigorúan szabályozza a GMO-termékeket, és a magyar szabályozás még az Unión belül is kifejezetten szigorú. Magyarországon jelenleg nincs engedélyezett GMO-gyümölcs vagy -zöldség forgalomban.

Manapság egyre gyakrabban és egyre több helyen lehet olvasni a GMO növények és élelmiszerek lehetséges káros egészségügyi hatásairól.

Ezeket ugyan a mai napig nem sikerült tudományosan igazolni, mégis sokan tartanak tőle és valóban folynak ezzel kapcsolatban ellenőrző vizsgálatok.

Rákot és egyéb betegségeket is okozhat?

Egyes kutatások szerint például rákot okoz, erről már itt írtunk bővebben.

Azonban ezek a kutatások nem mutatták ki egyértelműen az ok-okozati összefüggéseket.

Természetesen a nagy mezőgazdasági vállalatok, de még az élelmiszeripar egyes szereplői sem hajlandóak bizonyos a vizsgálatokról tudomást venni.

Azt sulykolták éveken át, hogy ezek a termékek 100%-ig biztonságosak, ami nem kizárt, de az sem zárható ugyanakkor ki, hogy lehet kapcsolat az erősen génmódosított termékek és bizonyos betegségek között.

A tudomány ezügyben ugyanis még nem jutott egyértelmű konszenzusra.

Épp úgy, ahogyan annak idején a dohánytermékekről, vagy az építőipari azbesztről mondták… aztán mint tudjuk, mindkét esetben kiborult végül az a bizonyos “bili”.

Egyesek szerint tehát nem árt résen lenni tehát, és nem megkockáztatni a GMO termékek fogyasztását, ha nem akarunk néhány év múlva különféle egészségügyi panaszokat észlelni magunkon.

Azok, akik szerint a GMO nem ördögtől való, az t állítják ezzel szemben, hogy semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár.

És ti mit gondoltok erről?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!