Szalonna: tiszta egészség – Amit egyre több orvos ismer el róla!
A zsírral főzésről is elmondták a véleményüket a szakemberek. Te otthon mivel főzöl?
Mihaela Bilic nutricionista szerint az elmúlt években nagyon rossz színben tüntették fel a szalonnát, amely viszont tápértékében a lazac húsához, és az olívaolajhoz hasonlít, hiszen tele van egészséges, a szervezet számára szükséges zsírsavakkal.
Főként a mangalica szalonnája egészséges.
Érdemes rendszeresen, de persze kis mértékben fogyasztani, ez ugyanis jó a szervezet számára.
A szalonna bizonyítottan jó hatással van az egészségre, védi a szívet és a keringési rendszert, de jót tesz az izomzatnak, szöveteknek.
Alkoholfogyasztás esetén megakadályozható a szeszes italok által okozott mérgezés. Emellett az olvasztott zsír mérsékli az ízületi gyulladásokat.
És ha már szalonna és sertés zsír:
Régóta heves viták tárgya az, hogy mi az egészséges, és hogy milyen egészségügyi hatásokkal jár.
Azt a Titkokszigete.hu már leírta, hogy dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész szerint az olajban sütés mennyire nagyon káros és ellenjavallt.
A zsírban sütéssel azonban egészen más a helyzet.
Akinek volt szerencséje a nagymama főztjéhez, sültjéhez, az tisztában van azzal, hogy zsírban kisütve minden sokkal finomabb, mint a ízétől megszabadított étolajban.
A séfek egytől-egyig egyetértettek abban, hogy zsírban sütve minden finomabb, ráadásul vannak sütemények, amiket nem lehet elkészíteni egy tisztességes adag zsiradék nélkül.
A hetvenes-nyolcvanas évek elhibázott dietétikai kutatásai és az abból fakadó tömeghisztéria odavezetett, hogy szinte teljesen kiiktatták a telített zsírokat az étrendből.
A tudósok séfeket is megkérdeztek ez ügyben, akik egytől-egyig egyetértettek abban, hogy zsírban sütve minden finomabb, ráadásul vannak sütemények, amiket nem lehet elkészíteni egy tisztességes adag zsiradék nélkül.
Ráadásul a zsírnak jótékony hatásai is vannak ahogyan a fent említett szalonnának.