Szoktál tonhalat enni? Egy új kutatás szerint bőrrákot okoz annál, aki sokszor fogyasztja!
Annyira erős és durva az összefüggés, hogy a tudósokat is meglepte!
Kevés benne a koleszterin, viszont bővelkedik az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokban – nem véletlen, hogy többféle, egészségnek tartott étrendben elterjedten használják a halat.
Viszont még a halevésből is megárthat a túlzás, legalábbis erre következtettek a Brown Egyetem kutatói.
Egy hosszú távú, közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat vezetett erre a meglepő eredményre.
A szakemberek egy széles körben, 1995 és 1996 között toborzott résztvevőkkel végzett tanulmány adatait használták fel, és 15 és fél évig követték őket nyomon.
@roxyblazeahivatalos Orbán Viktor rajza: kiszúrtam rajta valamit amiről senki sem beszél! 😂#orbánrajz #vicces #humoros #magyartiktok #magyarmémek #aicontent #roxyblaze #digitálisinfluenszer #orbánviktor #orbanviktor #közélet #roxyblaze #magyarvalóság #rajz ♬ eredeti hang – Roxy Blaze - Roxy Blaze
Adataikat összevetették állami egészségügyi regiszterekkel, és megállapították, hogy
A melanoma kockázata 22 százalékkal magasabb volt azoknál, akik naponta körülbelül 43 gramm halat (nagyjából fél tonhalkonzervet) ettek, mint a napi 3 grammot fogyasztóknál
– írja a Science Alert.
Ráadásul ez a kapcsolat lineárisnak bizonyult, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott tonhal, valamint a nem sült hal mennyisége, növelte a rák előfordulásának valószínűségét.
Eközben a sült hal, amelyet soha nem vádoltak azzal, hogy túlzottan egészséges volna, a rosszindulatú melanoma kicsi, bár nem szignifikánsan alacsonyabb kockázatával járt.
Azt persze a kutatók is hangsúlyozzák, hogy az eredmények kohorsz, azaz megfigyelésen alapuló vizsgálatból származnak.
Így nem utalnak ok-okozati kapcsolatra, viszont annyira erős az összefüggés, hogy nem hagyható figyelmen kívül, és további vizsgálatokra van szükség.
Figyelembe kell például venni a halakban előforduló szennyezés szerepét, ugyanis a környezetünkben előforduló rákkeltő anyagok felhalmozódhatnak a halakban.
Ettől függetlenül ezek az eredmények semmilyen módon nem jelentik azt, hogy ne a napsugárzás volna a melanoma kialakulásának legnagyobb kockázati tényezője.



