Érdekes világ

Összeomlás: olyan alacsony az átlagnyugdíj, hogy a magyarok 94 százaléka nem élne meg belőle!

A felmérés sokkoló eredményeket hozott. Ráadásul egyre több szakember szerint a jelenlegi rendszer sem fenntartható már sokáig, és kártyavárként dőlhet be a jelenlegi nyugdíjrendszer.

Nagyon kritikus sokak szerint a helyzet,d e ezt a felső vezetés soha nem fogja elismerni. Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy mind jobb és mind baloldali kormányok nem kezdtek semmilyen komolyabb reformba a nyugdíjak kapcsán, holott évek óta tudni lehetett, hogy előbb vagy utóbb, de szükséges lesz a teljes reform.

A nyugdíjak ugyanis nem fenntarthatók, legalábbis nem a jelenlegi formájában.

Hirdetés

Egyre kevesebben dolgoznak, egyre kevesebb az aktív munkaképes korú polgár Magyarországon, miközben nő a nyugdíjasok száma.

Nem véletlen, hogy szó volt már a nyugdíjkorhatár megemeléséről is, ám szerencsére nem léptek semmit az “emelés” ügyében, különben már így is sírig dolgoznának a magyarok.

Most egy még szomorúbb adatsor látott napvilágot.

A magyar átlagnyugdíj ma nem éri el a havi 140 ezer forintot, mindössze 30 ezer forinttal magasabb, mint a nettó minimálbér és alig több mint fele a Központi Statisztikai Hivatal által számított 260 ezer forintos nettó átlagkeresetnek.

Egy átlagos, egyedül élő nyugdíjasnak 140 ezer forintból kell kigazdálkodnia a rezsit, az élelmiszert és a gyógyszereit és nem biztos, hogy ezen felül marad pénze a kikapcsolódásra, akár évente egyszer egy belföldi utazásra.

A magyarok szerint is nagyon kevés ez a pénz a havi megélhetésre, legalábbis ez derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A válaszadóknak ugyanis mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy kevesebb mint 150 ezer forint elég lenne a megélhetéshez ha holnaptól nyugdíjba kellene vonulnia.

Nincsenek ugyanakkor komoly elvárásai a relatív többségnek sem, ugyanis az emberek 43 százaléka megelégedne egy 150 ezer és 250 ezer forint közötti összeggel is, míg a 250-350 ezer forintra a válaszadók 32 százalékának van szüksége.

Lényegesen kevesebben, mindössze az emberek 12 százaléka szeretne 350-450 ezer forintot és 7 százaléknyian ennél is többet.

Hirdetés

A kutatásban külön vizsgálták a Budapesten, a megyeszékhelyeken, a városokban és községekben élők preferenciáját, törésvonalat azonban csak a falu-város vonatkozásában találtak.

A községek lakóinak több mint fele megelégszik 150-250 ezer forinttal, máshol ez az arány 40 százalék körüli.

A falvakban pedig úgy tűnik teljesen elképzelhetetlen egy 350 ezer forintnál magasabb nyugdíj (5 százalék). A trend egyedül a legmagasabb, 450 ezer forintnál is magasabb ellátásoknál törik meg, ott ugyanis a budapestiek aránya 15 százalék, máshol jóval alacsonyabb.

A szakértők szerint a jelenlegi nyugdíjrendszeren változtatni kellene.

Azért is időszerű, mert világszerte komoly vita van a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságáról.

Más országok is komolyan küzdenek a nyugdíjrendszer összeomlásának lehetőségével.

A nyugdíjrendszer összeomlása nagyjából 15 év múlva borítékolható, ám az önkéntes pénztárak szakmai szövetsége úgy látja, hogy a kormány nem sokat tesz az emberek pénzügyi tudatosságának erősítése érdekében

– írja a Magyar Nemzet.

Egyre többen látják tehát meglehetősen borúlátónak a helyzetet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!