Elképesztő dolog derült ki a kávéról: ártalmasabb mint gondolták?
A kávé ÖL. Méghozzá nem is akárhogy?!
Ha ezt elolvasod, sajnos alaposan át fogod gondolni a kávéhoz való viszonyodat.
A jövője a kávénak meglehetősen kérdéses.
Azt már régóta tudni lehet, hogy nagyon elnehezíti a klímaváltozás a termesztését, és rengeteg kávéültetvény haldoklik.
Ennek okán 5-10 éven belül akár olyan drágává is válhat, mint egyes luxuscikkek.
Azonban most az is kiderült, hogy nagyon nagy ökológiai lábnyoma van, vagyis kevésbé fenntartható az előállítása, mint más élelmiszerek.
A kávé iránti globális kereslet becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ami hatalmas nyomást jelent az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire.
Igen, ezt kevesen tudják, mivel a tévében a kávé cégek nem reklámozzák, hogy mennyi erdőt és élőhelyet kell tönkretenni a kávétermesztés miatt.
És ez csak hab a tortán.
Hasonló lehet a sorsa a jövőben, mint a pálmaolajnak, melyről ma egyre többen tudják, hogy rengeteg vér tapad.
A pálmaolajért élőhelyeket égetnek fel, amikben főleg orángutánok vesztik el otthonaikat.
Sok esetben pedig bennégnek ez erdők mélyén…
A kávé is bizonyos értelemben ily módon ÖL.
A termesztése ma még nem fenntartható, legalábbis abban az ütemben, ahogy egyre többeknek igénye kínálkozik egy csésze feketére…
Annak ellenére tehát, hogy rengeteg kedvező, sőt, kifejezetten pozitív egészségügyi hatással bír, nagyon meg kell határoznunk a mértékletességet a jövőben – figyelmeztetnek a szakemberek.
5-10 év múlva fel kell tennünk majd a kérdést: meddig ihatunk még “büntetlenül” kávét, és mikor válik a z eljövendő világ megfizethetetlen “fekete aranyává”?